28 Grudnia 2015

3 proste przepisy na sylwestrowe przekąski z kurczaka

Filety z  kurczaka w marynacie miodowej

Składniki:

  • Podwójny filet z kurczaka
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyzki ketchupu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól, pieprz

 

Składniki mieszamy w miseczce, umieszczamy w niej pokrojone fileciki i odkładamy na min. 2h do lodówki. Pieczemy na tackach aluminiowych.

Gotowe kotlety można pokroić na małe kawałki i dodać na sałatki albo podać z ryżem. 

 

Soczyste pałki z kurczaka

Składniki: 

  • Kilogram pałek z kurczaka
  • Przyprawy: papryka słodka i ostra, pieprz, sól, gotowa mieszanka do kurczaka.
  • Pałki myjemy i wrzucamy do torebki General Fresh

Zasypujemy dużą ilością przypraw i zawiązujemy torebkę. Następnie umieszczamy ją w naczyniu żaroodporny bez przykrycia. Na koniec pieczenia rozcinamy delikatnie torebkę - skórka będzie chrupiąca!

 

Skrzydełka w miodzie

Składniki:

Kilogram skrzydełek 

  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Składniki marynaty mieszamy ze sobą, wkladamy skrzydełka i wkładamy do lodówki. Następnie umieszczamy w folii do pieczenia i zapiekamy.