Logo General Fresh
General Fresh 17 sierpnia 2017 3 min czytania
W kuchni

5 błędów, które popełniasz używając deski do krojenia

zrzut ekranu 2017 08 17 o 141329 6066

Do podstawowego wyposażenia każdej kuchni należy deska do krojenia. Nieważne, czy jesteś prawdziwym szefem swojej kuchni, początkującym eksperymentatorem, czy mistrzem gotowania wody na herbatę i szybkich kanapek – na pewno masz u siebie przynajmniej jedną deskę do krojenia. A czy wiesz, że wystarczy ta jedna, aby popełnić aż pięć błędów względem jej użytkowania? Jakie to „przestępstwa”? Koniecznie przeczytaj i sprawdź, w których masz swój udział.

Deska „uniwersalna”

Być może nie lubisz spędzać zbyt wiele czasu na przygotowywaniu posiłków. Być może gotujesz tylko proste dania i to „od święta”. Nawet jeśli rzeczywiście tak jest, posiadanie jednej deski do krojenia to zły (a nawet niebezpieczny) pomysł. Dlaczego? Surowe mięso to istny raj dla bakterii. Nie łudź się, że tuż po tym jak umyjesz deskę po krojeniu mięsa, możesz bezpiecznie kroić na niej  warzywa, owoce czy pieczywo. Wiele drobnoustrojów ginie dopiero w bardzo wysokiej temperaturze, dlatego wyposaż się w drugą deskę, która nigdy nie będzie mieć kontaktu z surowym mięsem. W ten sposób zmniejszysz ryzyko groźnych zatruć i chorób.

Brak dezynfekcji

Pozostając przy kwestiach kuchennego „BHP”, warto zadać pytanie: „kiedy ostatni raz zdezynfekowałem deskę do krojenia?”. Zaskoczony pytaniem? Informacje z pierwszego punktu  powinny zmotywować Cię do wyrobienia w sobie nowego nawyku: regularnej dezynfekcji. To bardzo ważne, zwłaszcza jeśli Twoja deska do krojenia nie korzysta z możliwości zmywarki i programów z wysokimi temperaturami. Raz na tydzień, lekko wilgotną deskę zasyp solą i pozostaw na 12 godzin. Równie skutecznie sprawdza się przecieranie deski plasterkiem cytryny lub gąbką z octem.

Drewniana deska w zmywarce

Deski do krojenia wykonane z drewna są bardziej estetyczne, niż te plastikowe. Ponadto mają jeszcze dwie zalety. Po pierwsze: nie tępią noży jak deski szklane. Po drugie: same nie są tak podatne na zarysowania jak deski plastikowe. Warto jednak pamiętać, że dłuższy kontakt z wodą, zwłaszcza gorącą, ma destrukcyjny wpływ na drewno. Właśnie dlatego zmywarka to nie miejsce dla desek drewnianych, jeśli te mają Ci długo służyć.

Przesuszone drewno

Każde drewno wymaga właściwej pielęgnacji. Twoja drewniana deska do krojenia również. Raz na dwa/trzy tygodnie poddaj ją impregnacji olejem jadalnym. Regularnie przecieraj deskę olejem słonecznikowym, rzepakowym lub kokosowym, a Twoja nie będzie chłonąć zbyt wiele wilgoci i zachowa „zdrowy” wygląd na długo.

Szklana deska

Deski wykonane ze szkła nie są zbyt popularne, ale wielu kusi ich estetyczne wykonanie i bezdyskusyjne walory dekoracyjne. Poza tym, niestety, trudno powiedzieć o nich coś dobrego. Nie tylko tępią noże, ale są najniebezpieczniejszym rodzajem desek. To podczas korzystania z deski szklanej najłatwiej o skaleczenie (śliska powierzchnia podnosi ryzyko „omsknięcia się” noża, a i sama deska może po prostu się potłuc).

Czy któraś z wyżej opisanych sytuacji jest Ci znana z autopsji? Nawet jeśli tak, to jeszcze nie powód do wstydu, a raczej motywacja do zmian. Zmian na lepsze. I pamiętać, jeśli zależy Ci na czystości (nie tylko) w Twojej kuchni, General Fresh służy pomocą. General Fresh – z miłości do świeżości, z miłości do czystości!

To może Cię zainteresować

pexels rene asmussen 1358900 1
W kuchni
Szafki kuchenne to zdecydowanie jedne z najbardziej istotnych miejsc do przechowywania, jakie znajdują...
Logo General Fresh
General Fresh
27 marca 2024 3 min czytania
pexels klaus nielsen 6287223 1
W kuchni
Mole spożywcze to uciążliwy problem, który niestety może pojawić się w domu każdego z nas. Czasem mimo...
Logo General Fresh
General Fresh
26 marca 2024 5 min czytania
triki kuchnia
W kuchni
Kuchnia to szczególne miejsce w każdym domu, w którym spędzamy czas z bliskimi na...
Logo General Fresh
General Fresh
30 listopada 2023 5 min czytania
garnekprzypalony
W kuchni
Z pewnością każdy z nas choć raz w swoim życiu przez przypadek przypalił garnek. Wystarczy chwila...
Logo General Fresh
General Fresh
12 września 2023 4 min czytania