23 Września 2020

5 miejsc w kuchni, o których czyszczeniu zapominasz i nawet o tym nie wiesz!

Kuchnia to jedno z tych pomieszczeń, w których dużo się dzieje i… dużo się brudzi. Czyszczenie jest zatem koniecznością, tym bardziej, że to właśnie tam przygotowujemy żywność. Jednak czy na pewno sprzątamy wszędzie? Okazuje się, że w kuchni istnieje co najmniej 5 miejsc, o których czyszczeniu zapominamy. Jakie to są? 

1. Szuflady w zamrażarce 

O ile każdy z nas pamięta o myciu lodówki, to zamrażarka znajduje się na szarym końcu rzeczy, które czyścimy regularnie. Wręcz przeciwnie – najczęściej myjemy ją wtedy, gdy zajdzie taka potrzeba. A ponieważ urządzenie to rzadko się brudzi, potrzeba czyszczenia pojawia się jeszcze rzadziej. Dodatkowo, nawet jeśli już zabieramy się za porządki, rzadko przykładamy wagę do szuflad. Tymczasem właśnie tam dzieje się najwięcej. 

Szuflady w zamrażarce znoszą wiele. To właśnie w nich znajduje się najbardziej zapomniana żywność i to często zapakowana w mało profesjonalny sposób. Wszystko to miesza się ze sobą, przenika zapachem. Szuflady brudzą się, chociaż możemy tego nie widzieć. Dodatkowo – wbrew obiegowej opinii – mrożenie nie zabija bakterii, a jedynie zapobiega ich namnażaniu. Oznacza to, że w Twojej szufladzie mogą być miliony bakterii, które zostają na potem rozmrażanym jedzeniu. 

2. Okap kuchenny 

Okap pracuje intensywnie podczas gotowania – zbiera wszelkie zanieczyszczenia i dym. Wymaga częstego czyszczenia, o czym z pewnością wiesz. Ale czy na pewno czyścisz cały okap? Większość osób pamięta jedynie o przetarciu kratki oraz obudowy, a przecież w okapie kryje się znacznie więcej np. filtry. Urządzenie to trzeba czyścić kompleksowo! W przeciwnym razie będzie to najbrudniejsza rzecz w całej kuchni. I to rzecz wisząca tuż nad przygotowywanym jedzeniem… 

3. Backsplash 

Backsplash to przestrzeń między blatem kuchennym a wiszącymi szafkami. Najczęściej kładziemy tam płytki lub specjalną farbę – po to, aby porządki były łatwe. Problem w tym, że mało kto czyści backsplash regularnie. Zazwyczaj robimy to, gdy wydarzy nam się jakiś przypadek przy pracy np. sos pryśnie na ścianę. To duży błąd. 

Przestrzeń między blatem a szafkami (lub też kuchenką) to część naszej przestrzeni roboczej. Każdego dnia przygotowujemy tam jedzenie. Brud i bakterie bez naszej wiedzy rozprzestrzeniają się wokół, dlatego backsplash trzeba czyścić tak samo często, jak czyścimy blat. Na szczęście to nie trudne – wystarczą chusteczki nawilżane lub dobry płyn do zabrudzeń kuchennych. 

Płyn do zabrudzeń kuchennych (5,64 zł)

4. Wierzch lodówki 

Wnętrzu lodówki poświęcamy uwagę raczej często. Dokładnie czyścimy półki i szuflady. Sprawdzamy ważność jedzenia. Zupełnie inaczej jest z wierzchem urządzenia, które myjemy sporadycznie lub wcale. Zwykle dzieje się to dopiero wtedy, gdy kurz piętrzy się na górze lodówki lub gdy dotkniemy jej brudną ręką. Tymczasem nasze dłonie mają styczność z urządzeniem każdego dnia. Ba, z jego wierzchem częściej niż z wnętrzem! 

Czyszczenie wierzchu lodówki jest więc koniecznością. Tylko wtedy możemy mieć pewność, że na obudowie urządzenia nie kryją się bakterie i brud, które w każdej chwili mogą przedostać się do naszej żywności. 

5. Podstawka na gąbkę 

W gąbce kryje się więcej bakterii niż na muszli klozetowej i najwięcej w całej kuchni. Naukowcy są nawet zdania, że należy ją wymieniać raz na dwa tygodnie, bo dłużej używana może być już niebezpieczna. Problem w tym, że o ile zazwyczaj pamiętamy o wymianie gąbki, to rzadko przywiązujemy taką samą wagę do tego, na czym leży, czyli do podstawki. Tam również znajdują się wilgoć i bakterie, także te niebezpieczne. Zapominanie o jej czyszczeniu może być więc szkodliwe dla zdrowia. Przy następnej wymianie czyścika kuchennego koniecznie porządnie wyszoruj podstawkę!