5 trików na przechowywanie żywności w lodówce
Przechowywanie żywności w lodówce to niby nic trudnego. W końcu jaki błąd można popełnić? Okazuje się jednak, że nie chodzi o błędy, lecz o efektywność. Wiele osób nie wykorzystuje w pełni potencjału lodówki. Nieświadomie skracamy czas świeżości niektórych produktów, innych się niepotrzebnie pozbywamy.
Triki na przechowywanie żywności w lodówce
1. Trik na dłuższą świeżość sałaty
Wszystkie warzywa liściaste mają to do siebie, że po kilku dniach stają się nieświeże. Trzeba je zjeść w ciągu 2-3 dób albo pogodzić się z tym, że duża część liści pójdzie do śmieci. Tymczasem istnieje pewien trik, dzięki któremu sałata, kapusta, szpinak, liście rzodkiewki, koperek itp. dłużej zachowują swoją świeżość i będą też bardziej kruche. Wystarczy umyć je, owinąć ręcznikiem papierowym i włożyć do lodówki. Dzięki temu wilgoć nie będzie się zbierać, co przedłuży świeżość warzyw.
2. Trik na domowy bulion
Bulion to podstawa zup i sosów, której zrobienie wymaga dużo czasu. Właśnie dlatego niemałą popularnością cieszą się wątpliwej jakości kostki rosołowe i koncentraty. Okazuje się jednak, że taki bulion lub składniki na niego zawsze możemy mieć pod ręką. W jaki sposób?
Przede wszystkim nie pozbywaj się resztek sosów i zup. Możesz je mrozić w niewielkich słoiczkach lub w opakowaniach na lód. Otrzymasz dzięki temu gotowe mini koncentraty, które przydadzą Ci się ponownie. Podobnie postępuj z resztkami warzyw. Obierki, końcówki po krojeniu itp. możesz włożyć do plastikowej torebki strunowej i przechowywać w lodówce jeszcze przez kilka dni lub po prostu je zamrozić. Nic nie zmarnujesz, a w przyszłości posłużą Ci jako baza na zupę lub sos.
3. Trik na świeże owoce i warzywa
Za psucie się warzyw i owoców odpowiada głównie etylen, czyli wydzielany przez nie hormon wzrostu. Im go więcej, tym szybciej się psują. Rekordzistą w tym procesie jest banan, który traci świeżość niezwykle szybko i to niezależnie od miejsca przechowywania.
Psucie się bananów można spowolnić, owijając ich końcówki folią aluminiową, ale istnieje też trik, który rozprawi się z etylenem w przypadku wszystkich owoców i warzyw. Jaki? Wystarczy zaopatrzyć się w pochłaniacz etylenu. To niewielki produkt w postaci saszetki, który pochłania hormon wzrostu wydzielany przez owoce i warzywa. Dzięki temu ich dojrzewanie jest spowolnione.
4. Trik na przechowywanie produktów mlecznych
Jogurty, twarożki, śmietany i inne gęste produkty mleczne dłużej zachowają swoją świeżość, jeśli odwrócimy je do góry nogami. Dzięki temu pod pokrywką wytworzy się rodzaj próżni, która zapobiegnie przedostaniu się tlenu do środka. Zapobiegnie to psuciu się produktu i wydłuży jego żywotność.
5. Trik na przechowywanie ziół
Jeśli często korzystasz ze świeżych ziół w swojej kuchni, trik ten na pewno Ci się spodoba. Dzięki niemu dłużej będziesz się cieszyć smakiem tych składników. Co zrobić, aby tak się stało? Traktuj je jak kwiaty! Korzenie ziół włóż do szklanki lub wazonu z wodą, a wierzch owiń plastikową torebką (nie całkowicie, góra powinna być odsłonięta). Tak przygotowane zioła włóż do lodówki i raz na jakiś czas dolewaj wody.