Garnek „na spalonym”, czyli jak uratować przypalone garnki i patelnie
Dla jednych gotowanie to wielka przyjemność, a dla innych „zło konieczne”. Zarówno prawdziwym szefom kuchni, jak i kucharzom-amatorom zdarzają się kulinarne wpadki i wypadki, takie jak przesolona zupa lub przypalony garnek. O ile na to pierwsze nie mamy gotowej recepty, to chętnie pomożemy Ci uratować przypalone garnki i patelnie. Jak? Przeczytaj!
Nie czekaj – działaj
Kiedy tylko opróżnisz przypalone naczynie od razu zalej je gorącą wodą. Nie pozwól, aby zwęglone resztki zaschły na powierzchni garnka czy patelni tworząc twardą „skorupę”. Jeśli nie masz czasu, żeby od razu przystąpić do czyszczenia, wsyp do garnka łyżkę soli, dodaj kilka kropli płynu do naczyń i wymieszaj je z wodą. Roztwór pozostaw w garnku/na patelni, aż do chwili, kiedy przywdziejesz rękawice i przystąpisz do akcji ratunkowej.
Sposób z pamiętnika prababci
Jeśli należysz do zwolenników tradycyjnych metod, które zostały sprawdzone przez pokolenia, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość – już prababcie wiedziały jak ratować przypalone naczynia przed wyrzuceniem. Potrzebna będzie Ci soda oczyszczona i butelka octu. Dno garnka/patelni zasyp dokładnie sodą, a następnie zalej octem. Dopilnuj, aby wszystkie zwęglone resztki były zakryte. Nie zdziw się, kiedy soda zacznie buzować – to normalna reakcja. Powstałą mieszankę zalej wrzącą wodą i szybko zakryj naczynie pokrywką. Po upływie kwadransa wylej pianę i przystąp do usuwania resztek z pomocą zmywaka kuchennego. Zapach octu zmieszanego z sodą jest dla wielu osób nie do zniesienia, dlatego chcemy zaproponować Ci jeszcze jeden sposób. Znacznie wygodniejszy i równie skuteczny.
Mleczko kontra „spalony”
Po wstępnym odmoczeniu spalenizny usuń z garnka to, co odkleiło się pod wpływem gorącej wody. Nalej do naczynia niewielką ilość mleczka do czyszczenia General Fresh. Za pomocą wilgotnej gąbki rozprowadź je po całej przypalonej powierzchni. Tak „zaprawiony” garnek zostaw na 10-15 minut. Po upływie wyznaczonego czasu wyczyść garnek/patelnię. Resztki dokładnie spłucz. Umyj garnek/patelnię wodą z płynem do naczyń. Następnie wypłucz w ciepłej wodzie i – gotowe! Proste, prawda?
Pamiętaj, aby zawsze postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu mleczka i nie przystępować do czyszczenia bez wcześniejszego założenia rękawiczek ochronnych. Staraj się unikać szorowania powierzchni ostrymi zmywakami i druciakami. W ten sposób możesz zniszczyć warstwę zapobiegającą przywieraniu i problem przypalania się już nigdy nie zniknie. Jeśli nie udało Ci się usunąć części spalenizny, nie martw się – zalej garnek gorącą wodą z płynem do naczyń na całą noc i spróbuj raz jeszcze następnego dnia. Bądź cierpliwy – to się opłaca. Podobnie jak wybór mleczka do czyszczenia General Fresh, które jest równie skuteczny, co inne znane środki tego typu, a ma znacznie lepszą cenę i przyjemny cytrynowy zapach. A zatem – bądź sprytny i nie pozwól, żeby zaskoczył Cię przypalony garnek lub patelnia. Z nami nawet „spalony” może skończyć się sukcesem.