Jak czyścić lodówkę? Sprawdź, czy robisz to dobrze!
Czysta lodówka to lodówka bez bakterii i nieprzyjemnego zapachu. Warto więc zadbać o nią prawidłowo – tak, aby było skutecznie i bezpiecznie. Jak czyścić lodówkę? Od czego zacząć? Co po czyszczeniu? Doradzamy!
Przygotowanie lodówki
Na początek warto podkreślić, że odpowiedzieć na pytanie, jak czyścić lodówkę, powinno poprzedzić zupełnie inne zagadnienie. Mianowicie – jak przygotować lodówkę do czyszczenia?
Proces sprzątania lodówki zaczyna się bowiem od jej rozmrożenia. A to wymaga konkretnych czynności np. pozbycia się jedzenia, które nie może leżeć poza urządzeniem przez kilka godzin. Dotyczy to szczególnie żywności z zamrażarki, bo nie należy się łudzić, że ta będzie po takim zabiegu gotowa do ponownego zamrożenia. Trzeba też pamiętać, że kilku kilogramów mięsa czy innej mrożonej żywności w ciągu kilku dni raczej nie zjemy. Co najwyżej część zapasów zmarnujemy.
Czyszczenie lodówki zaczyna się więc już nawet na tydzień przed sprzątaniem. Trzeba zjeść to, co nie nada się do spożycia po rozmrożeniu.
Jak rozmrozić lodówkę?
Czyszczenie lodówki zaczynamy od rozmrożenia jej. W tym celu należy odłączyć chłodziarko-zamrażarkę od kontaktu i przygotować żywność do przechowania w innym miejscu. Wyjmij wszystko ze środka – opróżnij każdą komorę i całą zamrażarkę. Zostaw otwarte drzwi.
Uwaga! Nie zapomnij o zabezpieczeniu kuchni przed zalaniem. To normalne, że podczas rozmrażania z lodówki wydobędzie się woda. Należy mieć ją pod kontrolą, rozkładając ręczniki/ściereczki pod urządzeniem i np. na półkach.
Jak czyścić lodówkę?
Do czyszczenia lodówki należy przystąpić wtedy, gdy urządzenie będzie już całkowicie rozmrożone. W tym czasie nie musisz czekać – zajmij się szufladami i półkami.
-
Umyj szuflady i półki ciepła wodą z dodatkiem wybranego środka. Może to być płyn do mycia naczyń, mydło czy roztwór wody z octem. Ocet jest o tyle dobry, że neutralizuje brzydkie zapachy.
Po umyciu szuflad i półek wytrzyj je ręcznikiem papierowym lub pozostaw do wyschnięcia. Lodówka powinna być już gotowa. -
Do czyszczenia lodówki możesz użyć tego samego środka, który posłużył Ci do mycia szuflad i półek. Porządki zacznij od góry. Postaraj się wyczyścić każdy zakamarek wraz ze ścianami i drzwiami. Aby uniknąć gromadzenia się nieczystości na dole, możesz je usuwać ręcznikiem papierowym.
-
Po umyciu ścian i innych płaskich powierzchni wyczyść gumy przy drzwiach. Ponieważ ciężko jest wyczyścić je dokładnie, możesz użyć do tego szczoteczki do zębów.
-
Po umyciu lodówki zostaw ją otwartą na co najmniej 30 minut. Kiedy całkowicie wyschnie, możesz włożyć do środka szuflady i półki oraz żywność.
Dbanie po czyszczeniu
Nie wystarczy lodówkę wyczyścić, aby urządzenie było w dobrym stanie. Pamiętaj o tym, aby dbać o nią na co dzień. Nie wkładaj do środka ciepłych potraw. Staraj się trzymać żywność w odpowiednich pojemnikach. Unikaj ścisku wewnątrz. A jeśli urządzenie nieładnie pachnie mimo regularnego mycia, załóż pochłaniacz zapachów do lodówki.