Logo General Fresh
General Fresh 26 marca 2024 5 min czytania
W kuchni

Domowe sposoby na mole spożywcze

pexels klaus nielsen 6287223 1

Mole spożywcze to uciążliwy problem, który niestety może pojawić się w domu każdego z nas. Czasem mimo prawidłowego przechowywania żywności oraz przestrzegania odpowiednich zasad higieny mole mogą przedostać się do naszych spiżarni i kuchni, powodując straty i zmuszając nas do przeprowadzenia generalnych porządków. Na szczęście istnieją sposoby na to, jak w prosty sposób zapobiec zagnieżdżeniu się moli spożywczych w naszych szafkach oraz jak ewentualnie sobie z nimi poradzić. Sprawdźcie nasz krótki przewodnik, w którym wyjaśniamy, czym są mole spożywcze, oraz pokazujemy, jak możecie się ich pozbyć. 

Czym są mole spożywcze i jak wyglądają? 

Mole spożywcze (mączkowate) to owady, które są szczególnym zagrożeniem dla żywności przechowywanej w nieodpowiedni sposób. Najczęściej spotkać je można w mąkach, kaszach, płatkach śniadaniowych, ziarnach lub innych suchych produktach spożywczych. Owady te mogą różnić się od siebie wielkością w zależności od gatunku, jednak większość z nich można w prosty sposób zidentyfikować na pierwszy rzut oka. Mole spożywcze przypominają niewielkie ćmy lub mole ubraniowe, posiadają skrzydła i charakterystyczny dość płaski tułów. Ich kolor może być różny i spotkać można mole w ciemnych odcieniach brązu lub czerni, ale także z czerwonymi elementami. Owady te można znaleźć w różnych fazach rozwoju od jaj, przez larwy i poczwarki aż po dorosłe osobniki, które są dość szybkie i zwinne. Mole mogą występować w skupiskach, ale również możemy spotkać pojedyncze osobniki. W takiej sytuacji niezbędne jest pozbycie się produktów, które mogą być zagrożone ich obecnością, a także dokładna dezynfekcja miejsc, w których zostały one znalezione. 

Po czym poznać, że w naszej kuchni są mole? 

Obecność moli spożywczych może objawić się na wiele sposobów, wśród których najbardziej charakterystycznymi sygnałami, na które warto zwrócić uwagę, są; 

  • Specyficzny zapach- mole spożywcze mogą wydzielać charakterystyczny zapach przypominający stęchliznę lub metal. Jeżeli poczujecie w swojej kuchni nieznajomą, dziwną woń, warto będzie przyjrzeć się bliżej zawartości szafek. 
  • Ślady widoczne na opakowaniach- jeśli zauważycie dziury lub niespodziewane otwory w opakowaniach na żywność koniecznie sprawdźcie, czy do środka nie przedostały się mole. Owady te są w stanie przegryźć się przez papierową, kartonową lub foliową warstwę opakowania, a następnie zagnieździć się wewnątrz. 
  • Obecność larw- w sytuacji, gdy mole na dobre zadomowią się w waszych szafkach, zauważycie w nich osobniki w postaci pełzających larw, które ze względu na jasną barwę trudno zauważyć, szczególnie w sypkich suchych produktach tj. mąki czy kasze. 
  • Zmieniona konsystencja lub wygląd żywności- często można zauważyć, że produkty spożywcze zostały zainfekowane przez mole, jeżeli na ich powierzchni znajduje się pajęczynowata substancja lub drobne włókna, a także w sytuacji, gdy kolor lub konsystencja uległy zmianie. 

Domowe sposoby na pozbycie się moli

Zwalczanie moli spożywczych to nie lada wyzwanie, często nie kończy się na jednym generalnym sprzątaniu i trzeba ponownie przeprowadzić niezbędne kroki. Istnieje jednak kilka domowych sposobów na to, jak zapobiec zagnieżdżaniu i rozprzestrzenianiu się, a także skuteczne pozbycie się ich z naszych domów na dobre.  

  • Regularne porządki i utrzymanie czystości to podstawa w walce z molami spożywczymi. Warto zainwestować w szklane pojemniki na suche produkty spożywcze i przesypywać je po każdych zakupach w odpowiedni z nich. Szkło uniemożliwi owadom przedostanie się do żywności, a tym samym ich dalszy rozwój. Co więcej, częste kontrolowanie czystości w szafkach pozwala na szybkie wykrycie problemu i zastosowanie odpowiednich środków, by się go pozbyć. 
  • Liście laurowe- mole nie lubią zapachu liści laurowych, dlatego by je odstraszyć, warto umieścić liście laurowe w szafkach, w których przechowywana jest sucha żywność. 
  • Ocet- dobrym pomysłem jest spryskanie lub przetarcie wewnętrznych półek oraz szafek octem, który również działa odstraszająco na mole spożywcze. Z racji tego, że ocet może uszkodzić niektóre powierzchnie, należy wcześniej sprawdzić, czy nie powoduje odbarwień lub uszkodzeń powierzchni.  
  • Pomarańcze z goździkami- jeżeli nie przepadacie za zapachem octu, możecie własnoręcznie przygotować zawieszki zapachowe z pomarańczy i goździków. Wystarczy, że w owoce pokroicie w grubsze plastry, wbijecie w nie goździki i pozostawicie do wyschnięcia (podobnie jak ozdoby na choinkę). Mole spożywcze nie lubią zapachu cytrusów oraz goździków, dlatego też taka kombinacja skutecznie je odstraszy.  
  • Drewniane kule nasączone olejkami eterycznymi- kolejnym aromatem, za jakim nie przepadają mole to intensywne drzewo cedrowe oraz bukszpan, które również mogą skutecznie pozbyć się owadów. Wystarczy nasączyć drewniane kule olejkiem i zawiesić je w newralgicznych miejscach, gdzie mole lubią się pojawiać, dzięki nim już nie wrócą. 

Mole spożywcze to bez wątpienia niesamowicie uporczywe owady, które mogą uprzykrzyć życie nam. Mamy jednak nadzieję, że dzięki naszym sprawdzonym sposobom pozbędziecie się ich ze swoich domów na dobre i zapobiegniecie ich ponownemu pojawieniu się.