Jak przechowywać jedzenie w lodówce?
Przechowywanie jedzenia w lodówce to niezwykle ważne zagadnienie. Wbrew pozorom to, gdzie stoi ser, a gdzie leży ryba, wpływa na smak i świeżość żywności. Tylko jak przechowywać jedzenie w lodówce, aby panował w niej również porządek?
Jak przechowywać jedzenie w lodówce? Na odpowiednich półkach
Temperatura nie jest taka sama w całej lodówce, dlatego zaleca się układanie żywności kategoriami z podziałem na poszczególne półki. Najgorszym, co możemy zrobić, jest ułożenie chaotyczne. Czy wiesz, że może to nawet przyspieszyć psucie niektórych produktów?
Idealne przechowywanie jedzenia w lodówce wygląda tak:
- Półka górna – miejsce na wszystkie produkty mleczne, sery, masło, jajka i jogurty. To najlepsze miejsce na ten rodzaj żywności, bo na górze utrzymuje się wyższa temperatura (sprzyjająca bakteriom kwaszącym). Jeśli postawisz np. jogurt na dolnej półce, gdzie jest najchłodniej, przyspieszysz rozwój bakterii gnilnych.
- Środkowa półka – miejsce na wędliny, biały ser i produkty przetworzone (zupy i inne dania). Tutaj należy przechowywać wszystko, co ma krótki termin przydatności. Pamiętaj też, że wędliny i ser warto trzymać w pojemnikach.
- Dolna półka – miejsce, w którym jest najniższa temperatura, jest przeznaczone dla surowych mięs i ryb. Jeśli chcesz uniknąć kapania i rozprzestrzeniania się nieprzyjemnego zapachu, je również schowaj w specjalnych pojemnikach.
- Szuflady – w nich należy przechowywać warzywa i owoce, ale w osobnych szufladach (aby nie przyspieszać procesu psucia się). Większość tego typu produktów powinno “oddychać”. Kiedy więc pakujesz np. sałatę w foliówkę, zadbaj o to, aby była nieszczelna.
- Półki na drzwiach – to miejsce na produkty typu dżemy, oliwa, sosy, mleko i soki.
Ułożenie jedzenie w lodówce według tego schematu to gwarancja porządku i dłuższej świeżości.
O czym należy pamiętać, przechowując jedzenie w lodówce?
Są pewne kwestie, o których nie powinieneś zapominać, chowając żywność w lodówce. Pamiętaj więc, aby nie układać jej blisko siebie – produkty powinny leżeć luźno i nie dotykać się. Inną ważną kwestią jest regularne sprawdzanie terminów przydatności. Zepsuta żywność przyspiesza procesy gnilne produktów dookoła i rozprzestrzenia niemiły zapach. Ponadto nigdy nie wkładaj ciepłego jedzenia do lodówki i nie przechowuj w niej również bananów, ziemniaków, czosnku oraz cebuli – te produkty źle reagują na zimną temperaturę.
Brzydki zapach w lodówce
Zdarza się, że zapachy w lodówce mieszają się, tworząc intensywną, nieprzyjemną dla nosa mieszankę. Czasami ma na to wpływ zepsuty produkt, lecz nie zawsze. Przechowywanie serów i wędlin bez pudełka sprawia bowiem, że wewnątrz lodówki mamy całą gamę różnych woni. Aby uniknąć zmieszanego zapachu żywności, wystarczy kupić pochłaniacz zapachów do lodówki, np. General Fresh Magic Cool. Działa on na zasadzie absorpcji woni, sprawiając, że lodówka zawsze pachnie świeżo.
Pamiętaj, że wiedza o tym, jak przechowywać jedzenie w lodówce, uchroni Twoją żywność przed szybszym zepsuciem i sprawi, że wewnątrz lodówki będzie panował porządek.