Logo General Fresh
General Fresh 26 lipca 2018 4 min czytania
W kuchni

Jak wybrać kuchenny blat?

kitchen 1940174 640


Gdzie jest kuchnia, tam musi być i blat. Bez niego trudno wyobrazić sobie wygodne przygotowywanie posiłków. Choć na pewno korzystasz z deski do krojenia, to przecież blat kuchenny jest podstawą, na której ją układasz, a później kroisz, szatkujesz, ucierasz, ubijasz… Nie ma co – blat kuchenny jest narażony na wiele „doznań”, a ponadto należy do najczęściej ścieranych i mytych elementów wyposażenia kuchni. Mając to na względzie, warto zastanowić się, jaki kuchenny blat wybrać, aby był zarówno trwały, jak i wygodny w użytkowaniu, a przy tym po prostu pasował do wnętrza.


Blaty laminowane


To obecnie najczęściej spotykany rodzaj blatu. A to dwa powody tego stanu rzeczy: przystępna cena (około 70 zł/metr) i bogate wzornictwo, które może imitować kamień naturalny, beton czy drewno. Blaty laminowane mogą być mono- lub wielokolorowe, matowe, półmatowe lub z połyskiem.

Zalety:


  • wysoka odporność na temperaturę (nawet 170°C) i promieniowanie UV,
  • możliwość używania wielu środków czyszczących,
  • odporność na trudne plamy.


Wady:


  • podatny na urazy mechaniczne,
  • niska odporność na długotrwały kontakt z wilgocią,
  • nieodwracalność uszkodzeń.


Blaty drewniane


Blaty drewniane tworzy się zarówno z drewna drzew rodzimych (np. buk, dąb, jesion), jak i egzotycznych (tek, wenge, badi, iroko). Od rodzaju drewna zależy cena (zaczynają się od około 100 zł/metr). Warto zauważyć, że wbrew pozorom lepiej sprawdzają się blaty wykonane z drewna klejonego, niż z litego – są odporniejsze na wilgoć, nie rozsychają się i nie paczą. Ale aby przetrwał długie lata, drewno musi być właściwie zaimpregnowane (lakier akrylowy lub olej), dzięki czemu jest odporniejszy na urazy mechaniczne.

Zalety:


  • możliwość odnowienia poprzez szlifowanie i impregnację,
  • klasyczny wygląd,
  • trwałość.


Wady:


  • drewno olejowane pod wpływem wody może się odbarwiać,
  • niska odporność na wysoką temperaturę,
  • wymaga regularnej konserwacji.


Blaty kamienne


Do ich wyrobu najczęściej wykorzystuje się granit o szerokim spektrum kolorystycznym (od bieli i czerni, przez szarości i beże, zielenie, błękity, a kończąc na subtelnym różu). Drugim kamieniem, który wiedzie prym w tej dziedzinie jest marmur – znacznie bardziej kruchy i mniej odporny na plamy, ale uważany za bardziej szlachetny. Ceny kamiennych blatów zaczynają się od kilkuset złotych za metr.

Zalety:


  • luksusowy wygląd (można wybierać wśród wersji błyszczących i matowych),
  • odporność na urazy mechaniczne,
  • dobra tolerancja wysokich temperatur,
  • można dokonać renowacji przez polerowanie.


Wady:


  • marmur wykazuje niską odporność na plany o odczynie kwaśnym,
  • zawrotne ceny,
  • ciężar.


Blaty konglomeratowe

Konglomerat, czyli tworzywo otrzymywane w wyniku stapiania kamiennego kruszywa (zmielony granit/marmur) i żywic (poliestrowych lub akrylowych). Dzięki dodaniu do mieszanki pigmentu, konglomerat zyskuje oczekiwany kolor i może do złudzenia przypominać kamień naturalny. 

Zalety:


  • odporny na uszkodzenia mechaniczne i odczyny,
  • wysoka tolerancja temperatur,
  • średnio 20% lżejszy od kamienia,
  • łatwy w czyszczeniu.


Wady:


  • cena (400-1000 zł/metr),
  • brak gwarancji unikalności wzoru (przeciwieństwo naturalnego kamienia).


Blaty kompozytowe

Kompozyt powstaje z połączenia żywic, zmielonych minerałów i pigmentów. Takie blaty przypominają kamień naturalny, ale dzięki pigmentacji mają bogatszą gamę odcieni. Ich ceny biją cenę konglomeratu: wahają się między 1000 a 1500 zł/metr.

Zalety:


  • odporne na urazy mechaniczne, wysoką temperaturę, plamy i wilgoć,
  • łatwość w czyszczeniu.


Wady:


  • cena,
  • niska odporność na kwaśne odczyny.


Blat i zlew, czyli idealny duet


Wybierając blat, warto od razu zastanowić się, jaki zlewozmywak będzie mu towarzyszyć. Obecnie można spotkać ich trzy rodzaje:


  • zlewy wbudowane, które są montowane od góry, w przygotowanym wcześniej wycięciu w blacie,
  • zlewy nakładane, które są umieszczane na podbudowie – bez blatu,
  • zlewy podbudowane, czyli montowane pod blatami z konglomeratu czy kamienia naturalnego.


Zanim podejmiesz ostateczną decyzję, jaki blat kuchenny wybrać, pamiętaj, że z rezultatem tej decyzji będziesz spotykać się codziennie przez wiele lat. Nie bój się słuchać siebie i członków swojej rodziny – wybierzcie zgodnie z Waszymi indywidualnymi potrzebami. Powodzenia!



 


To może Cię zainteresować

pexels rdne 8522789 1
Praktyczne rozwiązania
Utrzymanie grilla w czystości to nie tylko kwestia estetyki, ale prawdziwa sztuka dbania o smak i...
Logo General Fresh
General Fresh
9 października 2024 4 min czytania
pexels goumbik 952478 1
W kuchni
Dlaczego dbanie o noże kuchenne jest tak ważne? Czy zastanawiałeś się, jak wiele zależy od ostrości ...
Logo General Fresh
General Fresh
17 września 2024 12 min czytania
pexels shkrabaanthony 6187634 1
W kuchni
Dlaczego coraz częściej wybieramy przedmioty kuchenne wielokrotnego użytku, jak kubki do kawy czy...
Logo General Fresh
General Fresh
16 września 2024 11 min czytania
pexels mart production 7641249 1
W kuchni
Blat granitowy to synonim elegancji i trwałości w nowoczesnej kuchni. Jego naturalne piękno i odporność...
Logo General Fresh
General Fresh
14 sierpnia 2024 5 min czytania