Która strona folii aluminiowej powinna być używana?
Folia aluminiowa jest znana i często wykorzystywana w kuchni. Wymienić można wiele jej zastosowań. Warto zauważyć, że w przypadku folii aluminiowej jedna z jej stron jest błyszcząca, a druga bardziej matowa. Czy różnica ta ma jakieś istotne znaczenie w stosowaniu folii?
Do czego służy folia aluminiowa?
Kuchennych zastosowań jest wiele. Wśród najczęściej wymienianych wskazać można pieczenie, a także owijanie produktów spożywczych, aby jak najdłużej cieszyć się ich świeżością.
Folia aluminiowa posiada wiele ciekawych właściwości, jak m.in. nieprzepuszczalność powietrza, wody oraz światła. Cechy te sprawiają, że owinięta w folię żywność dłużej pozostaje świeża, zachowując swój wyjątkowy smak i aromat.
Ogromną popularność folia zyskała w pieczeniu. Świetnie sprawdzi się do przygotowywania potraw z piekarnika, głównie ryb czy mięsa. Wykorzystanie folii sprawia, że jedzenie nie stanie się suche. Wręcz przeciwnie, będzie miękkie oraz soczyste i smaczne.
Owijanie folią aluminiową zasady
Błysk oraz mat, to dwie strony folii aluminiowej. Wbrew pozorom taka struktura produktu została przygotowana specjalnie. Nie jest to wyłącznie funkcja ozdobna, ale od rodzaju warstwy zależy funkcjonalność i zastosowanie folii.
Folia aluminiowa która strona służy do czego? Część błyszcząca charakteryzuje się tym, że nie przepuszcza ciepła. Dzięki specjalnej strukturze odbija je, chroniąc tym samym przed działaniem temperatury. Strona matowa wręcz przeciwnie – absorbuje ciepło. Cecha ta ma ogromne znaczenie dla przygotowywania dań.
Wykorzystując folię aluminiową do pieczenia, należy mięso zawinąć błyszczącą stroną do środka, dzięki temu pozwoli ona utrzymywać temperaturę. W ten sposób ciepło z piekarnika będzie przenikało przez folię, działając na mięso, a jednocześnie temperatura nie wydostaje się z powrotem na zewnątrz. Dzięki temu potrawy są idealnie przyrządzone.
W ten sam sposób należy zapakować potrawy, gdy zależy nam na tym, by nie wystygły za szybko. To świetne rozwiązanie gdy spodziewamy się gości i zależy nam, żeby przygotować danie jeszcze przed ich przyjściem i podać, bez konieczności długotrwałego podgrzewania.
Owijając produkty stroną matową do środka, a błyszczącą na zewnątrz można sprawić, że produkty będą świeże. W ten sposób można zapakować np. wędlinę lub mięso, a także gotowe kanapki, które przechowujemy w lodówce.
Matowa strona wewnątrz, a błyszcząca na zewnątrz to bardzo dobre rozwiązanie do pakowania kanapek w ciepłe, a nawet upalne dni. Dzięki temu, że błyszcząca strona odbija temperaturę i chroni przed światłem, kanapki pozostaną świeże. Co więcej, dzięki folii aluminiowej kanapka nie nagrzeje się i tym samym nie popsuje.
Warto pamiętać!
Korzystając z folii aluminiowej w kuchni należy pamiętać o tym, w jaki sposób z niej korzystać. Prawidłowe stosowanie pozwoli dłużej cieszyć się świeżością, a w przypadku pieczenia przyspiesza przygotowanie dania.