Ścierki, gąbki, myjki – obowiązkowy zestaw do czyszczenia
Zestaw do sprzątania to nie tylko środki czystości! Równie istotne są gąbki, ścierki i myjki. Do czego służą poszczególne typy, jakie warto mieć w swoim domu, jak o nie dbać i przechowywać? Odpowiedzi w artykule!
Ścierka z mikrofibry
Ściereczki z mikrofibry są idealne do mycia okien, luster i szkła. Dlaczego? Takie ścierki z nie pozostawiają na czyszczonej i polerowanej powierzchni żadnych włosków i smug. Ściereczki z mikrofibry dzielą się na krótkowłose i długowłose. Pierwsze sprawdzą się do polerowania kieliszków czy szklanek, czyszczenia lustra i innych gładkich powierzchni. Długowłose ścierki z mikrofibry można wykorzystać do czyszczenia mebli lub podłogi, ponieważ długie włosy czyszczą skutecznie różnego rodzaju szczeliny w drewnie, deskach lub panelach. Jak dbać o ścierki z mikrofibry? Ścierki należy prać w temperaturze 40 stopni w proszku do prania. Uwaga – do prania ścierek z mikrofibry nie wolno dodawać płynu do płukania i żadnego zmiękczacza! Dodatek tego środka pozbawiłby mikrofibrę cennych właściwości.
Ścierki kuchenne wchłaniające wodę
Wykonana z cienkiego materiału klasyczna ścierka kuchenna doskonale wchłania wodę, można więc wytrzeć nią do sucha zlew czy blat. Ścierki bardzo szybką schną, jednak po użyciu nie można pozostawiać ich zwiniętych i mokrych w zlewie. Po każdym użyciu ścierkę należy przepłukać i rozwiesić, by wyschła. Takie ścierki można wykorzystywać też do czyszczenia parapetów lub mebli.
Gąbka do zmywania z drapakiem
Tradycyjna gąbka do zmywania, która z jednej strony ma delikatny drapak, a z drugiej gąbkę. Dobrze czyści delikatne zabrudzenia, kubki, talerze. Warto pamiętać, by wzory namalowane na porcelanie czyścić miękką stroną gąbki. Jeśli w kuchni masz kilka gąbek i każda służy do innego celu, możesz namalować wodoodpornym flamastrem oznaczenie – na przykład litery ZN, jeśli gąbka służy do zmywania naczyń.
Wszystkie wzory na porcelanie należy czyścić miękką stroną gąbki.
Ścierka gąbczasta
Ścierka gąbczasta służy do przecierania zlewu i jego okolic po zmywaniu. Bardzo szybko schnie, a wyschnięta staje się sztywna.
Drapak do żeliwnych patelni i garnków
Drapak do żeliwnych patelni i garnków jest bardzo pomocny, gdy przypalimy potrawę lub resztki jedzenia zaschną na dnie garnka. Nie można używać go do teflonu, jednak żeliwne patelnie i garnki można czyścić druciakiem. Niestety, choć bardzo skuteczny, drapak jest dość trudny do utrzymania w czystości – wchodzą w niego resztki jedzenia. Należy więc dobrze czyścić go po użyciu i regularnie wymieniać na nowszy model.
Gąbka do teflonu
W sklepach można znaleźć przypominające druciak srebrne gąbki do teflonu. Dobrze czyszczą trudne zabrudzenia, a przy tym nie rysują powierzchni.
Szczotka z długą rączką
Szczotki z długą rączką są idealne do czyszczenia mocnych zabrudzeń w gorącej wodzie. Kiedy woda jest za gorąca dla dłoni i nie możemy użyć gąbki lub drapaka, sięgnijmy po szczotkę z długą rączką. W sklepach dostępne są szczotki z drewnianą lub plastikową rączką. Pamiętaj – szczotki z drewnianą rączką nie należy suszyć do góry nogami, gdyż wilgoć wnika w drewno. Warto kupić szczotki z możliwością zawieszenia na ścianie.
Ścierki bawełniane
Ścierki bawełniane przydają się w kuchni do wycierania mokrych garnków i talerzy. Wystarczy jedna ścierka z ładnym, pasującym do wnętrza motywem lub wzorem.
Ręczniki papierowe
Na koniec ręczniki papierowe, które są bardzo wygodnym (w końcu nie trzeba ich suszyć), ale też mało ekologicznym i budżetowym rozwiązaniem. Zamiast wyrzucać po jednym użyciu ręcznik papierowy i wciąż kupować nowe rolki, warto wyposażyć kuchnię w ścierki i gąbki wielorazowego użytku, a ręczniki papierowe stosować wyłącznie do odsączania tłuszczu z potraw.