Logo General Fresh
General Fresh 27 marca 2024 5 min czytania
W kuchni

Organizacja szafki kuchennej- utrzymaj porządek! 

pexels rene asmussen 1358900 1

Szafki kuchenne to zdecydowanie jedne z najbardziej istotnych miejsc do przechowywania, jakie znajdują się w naszych domach. To właśnie tam trzymamy najpotrzebniejsze przedmioty, ułatwiające nam codzienne przyrządzanie i spożywanie posiłków tj. naczynia, sztućce czy zastawa kuchenna, ale również przechowujemy zapasy żywności oraz segregujemy śmieci. Z racji tego, że kuchnia jest wielofunkcyjnym miejscem, warto zadbać o to, by była jak najlepiej zorganizowana, tworząc praktyczną i uporządkowaną przestrzeń. 

W tym celu należy zacząć pod organizacji szafek kuchennych, które odpowiednio przemyślane i zaaranżowane, pomogą maksymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń i zachować porządek w waszej kuchni! 

Dlaczego organizacja szafek kuchennych jest tak istotna? 

Kuchnia to zdecydowanie jedno z miejsc w domu, gdzie dzieje się najwięcej. Oprócz codziennego przyrządzania i spożywania posiłków to często właśnie tam spędzamy najwięcej czasu na spotkaniach z rodziną lub przyjaciółmi. Chcąc sprawić, by czas spędzony w tym miejscu był nie tylko przyjemny, ale i jak najlepiej wykorzystany należy zadbać o odpowiednią organizację kuchni, a w szczególności szafek. Dzięki temu będziecie mogli jak najbardziej efektywnie wykorzystać swój czas i nie marnować go na szukanie niezbędnych przedmiotów. Uporządkowana przestrzeń ma na celu szybki i prosty dostęp do konkretnych przedmiotów, a każdy z nich ma swoje określone miejsce, co niezwykle ułatwia pracę oraz spędzanie czasu w kuchni. Tego typu działanie pomaga również w planowaniu posiłków oraz kontrolowaniu zapasów, co pomaga lepiej opracować listę kolejnych zakupów. Co więcej, dobrze zorganizowana przestrzeń w szafkach kuchennych pozwala znacznie lepiej zagospodarować przestrzeń i maksymalnie wykorzystać dostępne miejsce, co jest szczególnie istotne w przypadku niewielkich kuchni. Dobra organizacja również łączy się z porządkiem, dlatego też w kuchni, gdzie panuje ład, a każda rzecz ma swoje miejsce, łatwiej jest utrzymać czystość i określoną estetykę. Poza tym prawidłowo rozplanowana przestrzeń kuchenna może pomóc w uniknięciu nieprzewidzianych wypadków, które mogą wiązać się z przechowywaniem niebezpiecznych substancji lub narzędzi w zasięgu wzroku. 

Zadbaj o odpowiednie miejsce do przechowywania 

Jedną z głównych cech kuchni jest jej funkcjonalność, jednak by móc to osiągnąć należy zadbać o odpowiednie miejsce do przechowywania, które pozwoli utrzymanie porządku oraz  

zwiększenie waszej efektywności. Jeśli zastanawiacie się, jak właściwie zaaranżować kuchnię, przedstawiamy wam kilka wskazówek, które wam to umożliwią. 

  • Najczęściej używane naczynia, przyrządy kuchenne oraz przyprawy powinny znajdować się w pobliżu strefy gotowania, tak by w każdej chwili móc szybko sięgnąć po niezbędną rzecz do przygotowania posiłku, bez konieczności przeczesywania wszystkich szafek w poszukiwaniach. 
  •  Jeżeli kuchnia jest użytkowana przez kilka osób, warto uwzględnić ich potrzeby i dostosować rozmieszczenie przedmiotów w poszczególnych szafkach lub szufladach, tak by każdy był w stanie swobodnie sięgnąć po to, czego potrzebuje.  
  • Warto stworzyć „hierarchię przechowywania” i najczęściej używane przedmioty ustawić z przodu, a te, z których nie korzystamy zbyt często wstawić głębiej, by nie przeszkadzały na co dzień. 
  • Dobrym pomysłem jest wykorzystanie różnego rodzaju pojemników do przechowywania żywności, które umożliwiają nie tylko utrzymanie estetyki i porządku w szafkach, ale również zabezpieczają produkty przed szkodnikami jak np. mole spożywcze. W szufladach z kolei warto zadbać o organizery, dzięki którym w prosty sposób utrzymacie porządek w sztućcach i drobnych przyrządach kuchennych. 
  • Jeżeli utrzymanie porządku sprawia wam trudność, warto pomyśleć o oznaczeniu półek, szafek i szuflad małymi tabliczkami lub naklejkami, na których napiszecie, nazwę przedmiotów, które znajdują się w danym miejscu.  

Nie zapomnij o segregacji odpadów! 

W czasach, gdy ekologia odgrywa tak ważną rolę w naszym życiu, dbanie o środowisko z perspektywy gospodarstwa domowego jest niezwykle istotną kwestią, której nie należy lekceważyć. Organizując przestrzeń kuchenną, nie należy zapominać o przeznaczeniu odpowiedniej ilości miejsca na kosze do segregacji śmieci. Najlepszym pomysłem są szczelnie zamykane podpisane pojemniki lub osobne kosze na poszczególne z nich (bio, plastik, szkło, papier, zmieszane odpady komunalne), które umożliwią szybką segregację. Warto zorganizować odpowiednie miejsce dla poszczególnych pojemników, tak by było jak najlepiej dostosowane do naszych preferencji oraz przestrzeni (np. odpady bio i komunalne umieścić pod zlewem, a pozostałe, które zazwyczaj zajmują więcej miejsca, postawić tam, gdzie jest taka możliwość). Z czasem zauważycie, jak wiele może zmienić wprowadzenie odpowiedniego systemu segregacji odpadów w organizacji waszej kuchni oraz jak bardzo wpływa na utrzymanie porządku w tej przestrzeni.